Oude kolencentrale locatie voor groen datacentrum Google

Kolencentrale Widow Creek Google datacentrum

25-06-2015 12:16 | Door: Willemien Groot

Techgigant Google heeft de bouw aangekondigd van een nieuw, groen datacentrum in de Verenigde Staten. Een oude kolencentrale in Alabama ruimt het veld voor het nieuwe pand.

Het nieuwe datacentrum in jackson County, in de Amerikaanse staat Alabama, ondersteunt onder meer de eigen zoekmachine, Youtube en Gmail. Over de omvang van het complex is nog niets bekend. 

Voor de duurzame stroomvoorziening van het pand sluit Google een samenwerkingsovereenkomst met het nutsbedrijf Tennesee Valley Authority (TVA). TVA heeft eigen windparken en koopt groene stroom in van windparken in het midwesten van de Verenigde Staten. 

Hergebruik elektriciteitsnet

TVA is ook de eigenaar van de voormalige Widows Creek Power Plant. De steenkoolcentrale leverde vijftig jaar lang elektriciteit aan de regio. De centrale is eerder dit jaar gesloten, omdat het complex niet voldeed aan de strengere milieu-eisen voor kolencentrales van de Amerikaanse overheid. 

Google zegt meer mogelijkheden te zien om oude industrieterreinen te gebruiken als locatie voor datacentra. De infrastructuur, inclusief het elektriciteitsnet, is al aanwezig. In Finland bouwde het concern een nieuw datacentrum op de plaats van een voormalige papierfabriek. De faciliteit bij Hamina is volgens Google een van de efficiëntste datacentra die het concern bezit. Het koelsysteem gebruikt zeewater uit de Finse Golf. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Google, TVA | Foto: Google

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT