Vodafone Nederland claimt CO2-winst voor klanten

Vodafone logo

01-07-2015 14:31 | Door: Willemien Groot

De activiteiten van Vodafone Nederland veroorzaakten in 2014 een milieubelasting van €​ 21 mln. Tegelijkertijd hebben de duurzame diensten het milieu € 37 mln opgeleverd.

Dat stelt de telecomaanbieder in het geïntegreerde jaarverslag 2014-2015. Voor het eerst publiceert Vodafone een milieu winst- en verliesrekening. De totale maatschappelijke kosten van de milieubelasting door de hele keten raamt het bedrijf ruim €​ 21 mln. De CO2-uitstoot is de grootste veroorzaker van de negatieve milieu-impact. In het totaalbedrag is onder meer de productie van mobiele telefoons  en de exploitatie van telecomnetwerken meegenomen.

De eigen bedrijfsvoering is verantwoordelijk voor 9 procent van dat bedrag. De CO2-uitstoot daalde in 2014 met 14 procent ten opzichte van 2013, bij een lichte groei en een toename van het dataverbruik van bijna 80 procent.

Milieuwinst

Vodafone claimt dat aan de batenkant de slimme ICT-oplossingen van het concern het milieu € 37 mln hebben opgeleverd. Door diensten van de telco in te kopen, besparen klanten op de eigen CO2-uitstoot.

Vodafone-technologie draagt bij aan efficiëntie en verduurzaming, stelt het jaarverslag. "Dit leidt tot een hogere welvaart, tegen minder kosten en vervuiling." Communicatie op afstand en apparaten die zijn verbonden met het Internet of Things, dragen bij aan die forse emissiereductie.

Het concern investeert verder in windenergie voor de eigen netwerken. Daarnaast is een inzamelings- en recyclingprogramma opgezet voor afgedankte mobiele telefoons. In 2014 zijn ruim 100.000 mobieltjes ingezameld in Nederland. Vorig jaar lanceerde de Vodafone Group samen met de Britse telefoonaanbieder O2 een eigen ecolabel voor smartphones.

Doelstellingen

Vorige maand presenteerde de Vodafone Group het duurzaamheidsverslag voor de wereldwijde operaties. Daarin claimt het concern dat klanten met ICT-oplossingen wereldwijd 3,5 miljoen ton CO2 hebben bespaard.

Het concern haalde de eigen doelstellingen niet. De CO2-uitstoot steeg met 10 procent tot 2,8 miljoen ton CO2. Vodafone wil de besparingen die het bedrijf voor de klant zou realiseren voortaan altijd meetellen in het duurzaamheidsverslag.

Vodafone Nederland heeft in de doelstellingen opgenomen om voor elke kilo CO2-reductie in de eigen operaties, 25 kilo broeikasgas te besparen bij de vijf miljoen klanten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vodafone | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT