Chip op zonne-energie haalt efficiëntie van 80 procent

Parijs vanuit het ISS, Nasa

02-07-2015 09:26 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers aan het MIT hebben een chip ontwikkeld die zeer efficiënt met opgevangen energie omspringt. De chip kan een belangrijke bijdrage leveren aan een Internet of Things op zonnestroom.

De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology zeggen dat de chip in staat is om sensoren zelfvoorzienend te maken. Het elektronische circuit van het MIT gebruikt 80 procent van de energie die een zonnepaneeltje opwekt nuttig, of slaat die even efficiënt op in een batterij.

De chip is daarmee efficiënter dan de meeste voorgangers, die een maximale efficiëntie van 50 procent bereiken. Het circuit vormt de verbinding tussen de zonnecel, de batterij en het apparaat dat de stroom nodig heeft. 

Chip op zonne-energie, MIT

Stroombron

Sensoren zijn de belangrijkste bouwstenen van het Internet of Things en smart cities. Zij verzamelen de data die apparaten uitwisselen met het internet. Het sensornetwerk draagt bij aan duurzame en efficiënte verlichting en slimme energiesystemen

Maar sensoren, ook al zijn ze zuinig, hebben ook zelf een stroombron nodig. Bestaande batterijen zijn groot en sensoren offline halen om ze op te laden, is omslachtig. De oplossing is een sensor die zijn eigen stroom opwekt en bovendien in staat is om stroom op te slaan. De vinding van het MIT is een stap in die richting.

De ontwikkeling van energiezuinige sensoren en hun stroomvoorziening is een van de grote onderzoeksterreinen in de bouw van het Internet of Things. Ook het Amerikaanse leger is bij dit type onderzoek betrokken. Vooral voor energie-efficiënte en betrouwbare detectie- en bewakingssystemen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MIT | Foto: Nasa

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT