Volledig duurzame energie in nieuw datacentrum Facebook

Facebook datacentrum Texas

08-07-2015 12:24 | Door: Chris Thijssen

Facebook is begonnen met de bouw van een nieuw datacentrum in Forth Worth, Texas. Dit centrum draait volledig op duurzame energie.

Volgens Facebook wordt het nieuwe datacentrum ‘een van de meest geavanceerde, efficiënte en duurzame datacentra ter wereld’.

Het datacentrum draait volledig op elektriciteit uit een nabijgelegen windpark van 200 megawatt in Clay County. Het park levert het overschot aan duurzame energie aan het elektriciteitsnet. Daarnaast maakt het datacentrum gebruik van buitenluchtkoeling in plaats van airconditioning. De toegepaste techniek is eerder ontwikkeld voor andere datacentra. 

Het datacentrum bij Fort Worth beslaat bijna 45 hectare. Facebook verwacht dat het complex eind 2016 online komt. De kosten bedragen naar schatting ruim $ 500 mln. 

Duurzame doelstellingen

Tijdens de officiciële aankondiging van de start van de bouw heeft Facebook ook de nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen bekend gemaakt. In 2018 moet 50 procent van de benodigde stroom voor datacentra afkomstig zijn uit duurzame bronnen.

Het complex bij Fort Worth is het vijfde datacentrum van het social mediabedrijf ter wereld. Het nieuwe centrum ondersteunt onder meer het internet.org-initiatief van Facebook. De dienst biedt gratis internet aan, maar alleen met websites en features waarvoor Facebook toestemming heeft gegeven.

Facebook deelt de ontwikkelde technologie via het Open Compute Project. Met dit open source-platform delen de ontwikkelaars van het bedrijf hun best practices met de industrie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Facebook | Foto: Facebook (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT