Virtuele supercomputer IBM helpt zoektocht naar schoon water

Schoon drinkwater IBM

08-07-2015 14:29 | Door: Willemien Groot

Chinese wetenschappers hebben ontdekt hoe koolstofnanobuisjes kunnen bijdragen aan waterzuivering. De ontdekking is te danken aan de rekenkracht van het World Computing Grid van IBM.

De toepassing van waterzuivering met nanotechnologie is een doorbraak voor de ontwikkeling van filtratiesystemen. Uit het onderzoek blijkt dat onder bepaalde omstandigheden de natuurlijke kleine trillingen van de nanobuisjes het transport van water verbetert. Omdat de trillingen van nature voorkomen, is het principe energie-efficiënt. De nanobuisjes zijn zo gebouwd dat de minuscule gaatjes watermoleculen doorlaten, maar alle andere stoffen tegenhouden. 

In 2005 bleek al dat het effect van de nanobuisjes op de hoeveelheid water die door de filters stroomt, veel minder groot is dan gedacht. Alleen was de reden tot nu toe niet duidelijk. De ontdekking is resultaat van een brede samenwerking van Britse, Zwitserse en Australische wetenschappers, geleid door een team van de Tsinghua University in Beijing, en de Israëlische Tel Aviv University. 

Gratis rekenkracht

Het Computing For Clean Water-project maakte voor een betrouwbare simulatie van het principe gebruik van het World Community Grid, de virtuele supercomputer van IBM. De eigen beschikbare rekenkracht was ontoereikend.

Het WCG bestaat uit de gecombineerde rekenkracht van drie miljoen particuliere computers. Wetenschappers kunnen hiervan gratis gebruik maken voor wereldwijde oplossingen op het gebied van gezondheid, armoede en duurzaamheid. De vituele computer is onderdeel van het programma binnen IBM voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). 

Het schoon water-project kreeg de beschikking over 150.000 particuliere computers voor ruim 100 miljoen berekeningen. De noodzakelijke berekeningen zouden bij een commercieel bedrijf $15 mln hebben gekost.

Volgens het onderzoeksteam kan de ontdekking bijdragen aan een effectieve, goedkope en energie-efficiënte productie van schoon drinkwater.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tsinghua University, World Community Grid | Foto: Hawaii County, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT