Amazon zet vaart achter duurzame energieprojecten

AWS Datacentra

14-07-2015 19:09 | Door: Willemien Groot

Nog geen maand na de aankondiging van de bouw van een zonnecentrale in Virginia, heeft Amazon Webservices een nieuw project op stapel staan. Samen met Iberdrola Renewables bouwt het techbedrijf een windpark in North Carolina.

Het windmolenpark in de Amerikaanse staat North Carolina heeft een geïnstalleerd vermogen van 208 megawatt. Daarmee is het net iets groter dan het 200 megawatt park van Facebook. Het project van Amazon Web Services heeft voldoende capaciteit om ruim 60.000 Amerikaanse huishoudens van stroom te voorzien.

Volgens Amazon behoort het windpark tot de grootste van de staat. Het moet voldoende stroom leveren voor de bestaande en al geplande datacentra van Amazon Web Services (AWS) in Virginia en Ohio. Het is het grootste hernieuwbare energieproject in de geschiedenis van Amazon. Het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola gaat het park aanleggen. Het begin van de bouw staat gepland voor december volgend jaar.

Amazon Web Services is de clouddiensten-leverancier van de online retailer Amazon, voor onder meer Spotify en Netflix. AWS ligt naar eigen zeggen op koers bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstelling van 40 procent hernieuwbare energie in 2016. Op dit moment is dat ongeveer een kwart. 

Belastingvoordelen

Jerry Hunter, vicepresident Infrastructuur, zei in een verklaring dat AWS meer wil doen om de datacentra te voorzien van duurzame elektriciteit. Het techbedrijf heeft gezegd op den duur volledig over te stappen op stroom uit hernieuwbare bronnen, maar koppelt daaraan geen termijn. 

Hunter sloot zich aan bij andere bedrijven als Apple en Facebook in zijn oproep aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden om de belastingvoordelen voor groene stroom niet af te schaffen. North Carolina overweegt die voordelen te beperken of zelfs helemaal af te schaffen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Amazon | Foto: Gabriel F, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT