Hoe grafeen elektronica kleiner en zuiniger maakt

Moederbord

16-07-2015 12:18 | Door: Willemien Groot

Computerchips voorzien van een dunne laag grafeen, maken elektronica en LED-lampen energiezuinig, compacter en sneller.

Grafeen stond al bekend om zijn uitstekende geleidende eigenschappen, die tot vier keer hoger zijn dan die van koper. Toepassing in elektronica was tot dusver een moeilijke opgave. Grafeen bezit van zichzelf onvoldoende elektromagnetische kracht om zich te hechten aan andere materialen, zoals chips. 

Wetenschappers aan de Chalmers University of Technology in Zweden hebben ontdekt dat een toegevoegde component van silicium de hechting verbetert. Dat maakt het mogelijk een dunne laag grafeen te verwerken in superefficiënte LEDs, lasers en computerelektronica.

Grafeenkoeling

Grafeen als koeler voor elektronica heeft grote gevolgen voor de toekomst van de elektronica-industrie, zeggen de wetenschappers.

Het stroomverbruik van smartphones en servers kan mogelijk met 50 procent omlaag. Door de verbeterde koeling is de kans op oververhitting van apparaten veel kleiner, waardoor ze langer meegaan. Volgens de Zweedse onderzoekers maakt de introductie van grafeen apparaten in de toekomst sneller, compacter en veel energie-efficiënter. 

Ook wetenschappers aan de Rice University in Houston werken aan innovatieve koelmaterialen voor elektronica. Een dunne, driedimensionale laag boriumnitride zou eveneens sterk warmtegeleidende eigenschappen hebben. Nanobuisjes van dit 'witte grafeen, zoals zij het noemen, zijn in theorie geschikt als koelelement. Het onderzoeksteam zoekt nu naar manieren om het materiaal daadwerkelijk te maken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Chalmers University, Rice University | Foto: aotaro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT