KPN wil voor zuinig LoRa-netwerk in 2016 landelijke dekking

05-08-2015 15:00 | Door: Dimitri Reijerman

KPN wil zijn LoRa-netwerk, waarmee over lange afstanden dataverbindingen gelegd kunnen worden, volgend jaar landelijk gaan aanbieden.

De LoRa-technologie kan onder andere ingezet worden voor het aansturen van duurzame ict-toepassingen, maar ook om medische apparatuur met internet te verbinden.

Begin dit jaar kondigde KPN aan dat het in Nederland een LoRa-netwerk ging uitrollen. De telecomprovider laat nu weten dat LoRa, wat staat voor LongRange, in het najaar beschikbaar zal komen in en rond Den Haag en Rotterdam. KPN wil volgend jaar landelijke dekking kunnen bieden. Het bedrijf ziet de dienst als aanvulling op zijn bestaande 2g-, 3g- en 4g-dienstverlening.

Zuinig

Het LoRa-protocol maakt gebruik van de licentievrije 868MHz-band. Het bereik kan oplopen tot circa 15 kilometer, al ligt dit in stedelijke gebieden veelal lager. LoRa-communicatie heeft als voordeel dat de technologie zeer zuinig ingezet kan worden. De datasnelheid ligt echter wel laag: er kan tot 50 kilobit per seconde worden behaald.

LoRa kan voor tal van toepassingen gebruikt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld sensoren in afvalbakken draadloos een seintje geven wanneer zij vol zijn, maar ook lantaarnpalen met led-verlichting kunnen op deze wijze op afstand in- en uitgeschakeld worden.

Een ander toepassingsgebied binnen het opkomende internet of things-domein en netwerken als LoRa is domotica. Daarmee kunnen onder andere airco's en alarmsystemen aangestuurd worden. Verder is er veel belangstelling vanuit de gezondheidszorg. Zo is het mogelijk om een valdetector alarm te laten slaan via het LoRa-netwerk.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: Joris, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT