Zuinige chips op basis van grafeen dichterbij na doorbraak

13-08-2015 09:50 | Door: Dimitri Reijerman

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om nanodraden te kweken van het 'wondermateriaal' grafeen. De nanodraden kunnen computerchips zuiniger en sneller maken.

Onderzoekers van de University of Winsonsin-Madison stellen een nieuwe methode te hebben ontwikkeld, die de integratie van grafenen nanodraden in halfgeleiders vergemakkelijkt. De wetenschappers hebben ontdekt dat grafeen groeit op het halfgeleidermateriaal germanium. 

Bij de methode, chemical vapor deposition, wordt een wafer op basis van germanium met methaan in contact gebracht. Daarbij ontstaan gladde nanodraden van grafeen, op een schaal kleiner dan 10 nanometer. Gladheid is een vereiste om grafeen in chips in te kunnen zetten.

Energiezuinige chips

Grafeen heeft uitstekende elektrische eigenschappen, het geleidt stroom tot vier keer beter dan koper. Toepassing van het materiaal in elektronica, waarvoor zogenaamde nanodraden nodig zijn, was tot dusver echter lastig. 

Volgens de onderzoekers is de door hen ontwikkelde methode relatief eenvoudig toe te passen in reguliere halfgeleiders. Deze bestaan momenteel grotendeels uit silicium. Voor de nanodraden kunnen bovendien de reguliere productiemethoden voor chips gebruikt worden.

Grafeen belooft niet alleen snellere 'hybride' chips, maar ook het elektriciteitsverbruik van elektronica is door het materiaal flink te reduceren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nature | Foto: aotaro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT