Nederlandse start-up laat robot scheepsrompen schoonpoetsen

17-08-2015 15:12 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Fleet Cleaner werkt aan een robot die algen en pokken van scheepsrompen verwijdert. Dit levert voor de schepen een brandstofbesparing op.

Zodra een schip is afgemeerd kan de robot, die zich met magneten aan de romp vastklampt, aan de slag. Het apparaat maakt de romp schoon door algen, pokken en ander vuil er af te borstelen en op te zuigen. Deze klus werd voorheen door duikers uitgevoerd.

In tegenstelling tot concurrerende systemen kan de Fleet Cleaner-robot zowel boven als onder water schoonmaken, en de verwijderde materialen verzamelen. Met een schone, gladde romp heeft een schip minder weerstand tijdens het varen. Een rederij kan volgens Fleet Cleaner een brandstofbesparing tot 5 procent per boot behalen. Het afval is mogelijk bruikbaar als biomassa.

Schoonmaakploeg Groningen

Fleet Cleaner, opgericht door twee voormalige studenten van de TU Delft, sleutelt nog aan de robot. De start-up heeft al een proef met een prototype succesvol afgerond. De komende tijd wil het in de haven van Groningen meer scheepsrompen gaan schoonmaken. Het werkt daarbij samen met infrabedrijf Royal Oosterhof Holman en rederij Royal Wagenborg.

De start-up won in 2014 de innovatiecompetitie New Venture. Fleet Cleaner is op dit moment in de race bij de Green Challenge van de Nationale Postcode Loterij.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Fleet Cleaner | Foto: Fleet Cleaner

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT