Nieuwe inktsoorten maken afbreekbare elektronica mogelijk

Recycling

26-08-2015 15:28 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van het Duitse Karlsruher Institut für Technologie (KIT) hebben een proces ontwikkeld voor de productie van elektronica, op basis van composteerbare natuurlijke materialen.

Het aan het KIT ontwikkelde procedé print elektronische componenten op basis van recycleerbare inkten en een composteerbare folie. Het proces gebruikt geleidende en halfgeleidende inkt en kan daarmee eenvoudige circuits en antennes voor data-uitwisseling maken. 

De inkt bestaat uit stoffen als zetmeel, cellulose en chitine. De onderzoekers hebben verder ontdekt dat geharde gelatine bruikbaar is om de elektronische circuits te isoleren. 

Afbreekbare elektronica

Het procedé voor het printen van afbreekbare componenten sluit aan op gangbare productiemethodes voor elektronica. Hierdoor hoeft de apparatuur niet vervangen te worden.

De onderzoekers hopen dat eenvoudige elektronica op basis van composteerbare inktsoorten binnen drie jaar op de markt kan komen. De technologie kan de basis vormen voor 'wegwerpelektronica'. Daarbij kan bijvoorbeeld een 'slimme' verpakking na gebruik op de composthoop worden geworpen. De technologie moet de immer groeiende berg elektronica-afval helpen verminderen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Karlsruher Institut für Technologie | Foto: George Hotelling, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT