TU Eindhoven doet onderzoek naar draadloos gevoede sensoren

27-08-2015 14:59 | Door: Dimitri Reijerman

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een nieuw lab geopend waarin het onderzoek doet naar onder andere sensoren die de benodigde stroom uit draadloze radiosignalen betrekken.

Het nieuwe CWTe-lab, wat staat voor het Center for Wireless Technology Eindhoven, moet de diverse kennisgebieden over de draadloze technologie binnen de TU/e onder een dak brengen.

Het laboratorium is geheel afgeschermd van de buitenwereld. Dit moet storingen door bijvoorbeeld mobiele netwerken  voorkomen.

Kleine temperatuursensoren

De TU/e heeft ambitieuze onderzoeksplannen met het nieuwe lab. Zo wil de universiteit onderzoek gaan doen naar draadloze sensoren die hun energie aftappen uit de radiogolven van draadloze netwerken.

De TU/e noemt onder andere zeer kleine temperatuursensoren, die in elk vertrek de temperatuur meten en die geen voeding nodig hebben. Dergelijke sensoren lenen zich goed voor internet of things-toepassingen of systemen die energiebesparingen kunnen behalen.

Draadloos internet

Een ander onderzoeksprogramma gaat zich richten op snellere wifi-technologie. In 2020 willen onderzoekers snelheden tot 1 terabit per seconde bereiken, vele malen sneller dan de huidige wifi-standaarden. De snelle wifi-technologie moet ook zuiniger zijn dan de huidige techniek.

Een derde project van de TU/e wordt onderzoek naar zogeheten terahertz-technologie. In dit frequentiegebied, waarbij 1.000 miljard trillingen per seconde worden bereikt, denken onderzoekers technologie te kunnen ontwikkelen voor bijvoorbeeld wapendetectie en het genereren van medisch beeldmateriaal.

Het CWTe-lab, een ruimte ter grootte van 700 vierkante meter, opent op 31 augustus officieel zijn deuren. Volgens de universiteit kunnen ook bedrijven gebruikmaken van de onderzoeksfaciliteit.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TU/e | Foto: Manuel Iglesias, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT