Machine-to-machine-communicatie via mobiele netwerken groeit hard

31-08-2015 07:02 | Door: Dimitri Reijerman

Machine-to-machine-communicatie (M2M) groeit hard. Vodafone meldt dat er inmiddels meer M2M-sims in omloop zijn dan sims voor zakelijke klanten. Ook duurzame toepassingen omarmen M2M.

Bij machine-to-machine-communicatie gebruiken apparaten mobiele netwerken om data uit te wisselen. Dat verloopt soms via wifi, maar meestal worden 2g-, 3g- en 4g-netwerken gebruikt. Onder andere slimme meters gebruiken m2m-communicatie, maar ook auto's en fietsen.

Vodafone meldt in zijn M2M Barometer-rapportage dat in Nederland het aantal M2M-sims vorig jaar met 28 procent is gegroeid. Daarmee zouden er meer M2M-sims in omloop zijn dan het aantal sims dat is bedoeld voor reguliere zakelijke abonnementen. Wereldwijd gebruikt 25 procent van alle bedrijven M2M-sims, een verdubbeling ten opzichte van 2013, terwijl dat percentage volgens de mobiele provider in Nederland nog hoger ligt.

Groeisectoren

In de automotive- en transportsector ziet Vodafone een sterke groei van de M2M-simverkoop. Die groei zal nog sterker worden nu de Europese Unie het zogeheten ecall-systeem vanaf 31 maart 2018 verplicht stelt voor nieuwe auto's. Met ecall wordt een M2M-sim gebruikt om bij een ongeluk waarbij de airbags afgaan automatisch de hulpdiensten te waarschuwen.

De zorgsector is een andere snelgroeiende sector voor M2M-toepassingen. Vodafone ziet een groei vanuit de zorg naar M2M-sims van maar liefst 47 procent. M2M-communicatie wordt bijvoorbeeld gebruikt in apparaten die op afstand een patiënt monitoren.

M2M kan ook gebruikt worden voor preventie. Vodafone werkt samen met fietsenfabrikant Vanmoof om sims in het frame van fietsen te integreren. Zo kan de fietseigenaar zijn rijwiel via een app opsporen, bijvoorbeeld na diefstal. Ook denkt Vanmoof de markten voor deelfietsen en 'bike-as-a-service' aan te kunnen boren, doordat fietsen op afstand op slot kunnen worden gezet.

Slimme energiemeters

Slimme energiemeters zijn ook verantwoordelijk voor de groei van M2M-sims. Wereldwijd groeide dit aandeel met een derde. Verder noemt Vodafone een project met Mic-O-Data. Dit bedrijf uit de afvalverwerkingsbranche heeft op 6.000 afvalcointainers een M2M-module geplaatst. Deze sturen een sms'je als de container vol zit. Zo kan een gemeente besparen op de brandstofkosten omdat vuilnisauto's minder vaak op pad hoeven.

Met de opkomst van internet-of-things, goedkoper en zuinig wordende hardware en open source-software is de verwachting van veel ICT-deskundigen dat het gebruik van M2M in de toekomst nog veel harder zal groeien. Overigens lenen ook andere netwerken zich voor dergelijke toepassingen, zoals zogeheten LoRa-netwerken. In Nederland werkt KPN aan een landelijk dekkend netwerk, maar er zijn ook lokale initiatieven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Vodafone | Foto: Simon Yeo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT