Hoe apparaten razendsnel en zuinig communiceren via infrarood

10-09-2015 07:28 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben een communicatiemodule ontwikkeld waarbij industriële apparaten razendsnel draadloos onderling kunnen communiceren via infrarood licht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Photonic Microsystems. De module van slechts 2 x 2 x 2 millimeter gebruikt zogeheten li-fi-technologie, waarbij hoogfrequent licht voor datatransmissie wordt gebruikt, in het infraroodspectrum om gegevens door te sturen naar andere apparaten.

Volgens Fraunhofer zijn op korte afstanden snelheden tot 12,5 gigabit per seconde mogelijk, terwijl over afstanden tot 30 meter nog altijd 1 gigabit te behalen is. Ook de error rate, de kans op fouten in het datasignaal, is verwaarloosbaar klein, alsdus de onderzoekers. Daarnaast verbruiken de modules volgens hen zeer weinig energie.

Industriële toepassingen

De technologie is met name nuttig in industriële omgevingen. Bij veel machines kunnen fragiele netwerkkabels en -connectoren te veel ruimte innemen. Bij bewegende onderdelen zijn deze bovendien gevoelig voor storingen als gevolg van slijtage. Wifi-technologie heeft weer als nadeel dat niet altijd de gewenste doorvoersnelheid wordt behaald en dat het radiosignaal storingsgevoelig is.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fraunhofer Instituut | Foto: Fraunhofer Instituut

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT