Supersnelle evolutie op zuinige Twentse computerchip

scherm

22-09-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Universiteit Twente (UT) heeft een nieuw type rekenchip opgeleverd. De zelforganiserende nanoschakelingen kunnen in potentie veel energie besparen.

De onderzoekers van het Twentse Mesa+ Instituut hebben in hun werk gekeken naar het menselijk brein. Dat is volgens hen een natuurlijke, superefficiënte supercomputer, die nauwelijks afvalwarmte produceert.

chip ut

Om het menselijk brein te benaderen hebben de onderzoekers een netwerk van gouden nanodeeltjes gemaakt, zonder ‘enig ontwerp’.

De chip configureert zichzelf via kunstmatige evolutie, een proces dat in minuten in plaats van miljoenen jaren is voltooid. Zo kan de chip op zestien verschillende manieren omgaan met aangeboden elektrische signalen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology.

Patroonherkenning

Wilfred van der Wiel, professor nanoelektronica aan de UT, stelt dat de chip in de toekomst goed inzetbaar kan zijn voor het herkennen en verwerken van patronen, zoals bijvoorbeeld gezichten. Conventionele chips zijn niet goed in het uitvoeren van dit type taken, terwijl dat voor het menselijk brein een automatisme is.

De kleine evolutionaire chip heeft nu nog een beperkte rekenkracht, maar dat hij in de praktijk echt werkt is volgens Van der Wiel een belangrijke stap. Na opschalen kan de chip in de toekomst veel energie besparen, zowel tijdens de productie als in het gebruik in computers en draagbare elektronica. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Universiteit Twente (side) @sage_solar(header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrifjsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.



Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT