Enexis biedt platteland snel internet via gelijkstroomlantaarns

lichten

23-09-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Enexis gaat in de Groningse gemeente Vledderveen de openbare verlichting geschikt maken voor gelijkspanning. Dat bespaart energie en biedt de bewoners sneller internet.

Normaal gesproken transporteert het elektriciteitsnet een wisselspanning. Veel elektronica en bijvoorbeeld Led-lampen maken echter gebruik van gelijkspanning.

In het Groningse Vledderveen, bij Stadskanaal, gaat netbeheerder Enexis een proef doen met gelijkspanning op het stroomnet om de openbare verlichting direct aan te sturen. De straatlantaarns in het buitengebied van Vledderveen kunnen in dit nieuwe gelijkstroomnet dan ook snel internet doorgeven.

Energie zuinig licht en internet

Het omzetten van wisselspanning naar de gelijkstroom die lampen gebruiken kost energie. De tranformatoren achterwege laten geeft de lichtsystemen een langere levensduur en bespaart elektriciteit. In verschillende gebieden, zoals in de tuinbouw, is al met het concept geëxperimenteerd.

Naast dat het aanbieden van gelijkspanning in bepaalde gevallen energiezuiniger is, is het constante spanningsniveau ook bruikbaar om elektrische signalen te versturen. Via de lichtmasten kunnen boerenbedrijven in het afgelegen gebied straks gebruik maken van internet met een snelheid van 60 megabit per seconde.

Aanleg van glasvezelkabels voor de kleine groep internetgebruikers in het buitengebied is vaak te kostbaar. Inzetten van het openbare lichtnet om dataverkeer door te geven zou voor veel afgelegen gebieden uitkomst kunnen bieden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RTV Stadskanaal | Foto: Norbert Reimer, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT