Smart Photonics maakt in Eindhoven zuinige lichtchips

28-09-2015 12:24 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse start-up Smart Photonics heeft in Eindhoven zijn eerste clean room geopend voor de productie en ontwikkeling van fotonische chips.

Fotonische chips werken op basis van licht. De chips transporteren data sneller over langere afstanden. Ook verbruiken ze minder energie dan de huidige geïntegreerde schakelingen, die met elektriciteit werken.

Smart Photonics, spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft de technologie bij het voormalige Philips Innovation Services ontwikkeld. De hybride fotonische chips bevatten niet alleen elektronische circuits maar kunnen hun data ook als licht versturen.

Op de High Tech Campus in Eindhoven heeft de start-up zijn eerste clean room, een ontwikkelfaciliteit voor de chips, geopend.

Goedkoper en efficiënter

Nu de grenzen van de Wet van Moore, die voorspelt dat het aantal transistoren op een chip elke 24 maanden verdubbelt, in zicht komen werken ook grote chipfabrikanten als IBM en Intel aan 'chips op licht'.

Smart Photonics denkt dat het de fotonische chips veel efficiënter, meer op maat en daarmee goedkoper kan maken dan de chipreuzen. De start-up heeft grootse ambities. Smart Photonics wil over drie jaar een fabriek openen waar het op grote schaal fotonische chips gaat produceren. In het Eindhovens Dagblad stelt het bedrijf dat de financiering ervan al grotendeels rond is.

In Nederland maakt onder andere de firma Effect Photonics al gebruik van de producten en kennis van Smart Photonics. Het bedrijf zet de chips in in de glasvezelcommunicatie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Smart Photonics | Foto: Smart Photonics

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT