Overheid zet € 40 mln opzij voor ICT-onderzoek en innovatie

05-10-2015 13:35 | Door: Dimitri Reijerman

De overheid gaat de komende twee jaar € 40 mln extra uittrekken voor investeringen in ICT-onderzoek en innovatie. Ook komt er een consortium voor onderzoek naar big data, met mogelijk duurzame toepassingen.

Het geld is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken, dat € 7 mln betaalt, TNO met € 12 mln en € 20 mln van de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De NWO valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken is het geld nodig om de koppositie van Nederland op het gebied van concurrerende economieën vast te houden. In de recentelijk verschenen 'Global Competitiveness Report' van het World Economic Forum steeg Nederland naar de vijfde plaats. Kamp stelt dat een sterke ICT-infrastructuur daar een belangrijke bijdrage heeft geleverd, en dat verdere investeringen in deze sector daarom nodig zijn.

Een van de plannen is de oprichting van een consortium. Daarin gaan bedrijven, overheden en kennisinstellingen onderzoek doen naar het toepassen van big data in de sectoren energie, zorg, veiligheid en smart industry.

Big data kan met name in de smart industry- en energiesectoren zorgen voor nieuwe, duurzame toepassingen, bijvoorbeeld door energiebesparingen te realiseren op basis van informatie afkomstig uit grote hoeveelheden data. Daarnaast gaat het consortium ICT-specialisten opleiden, met name op het gebied van beveiliging.

Innovatiecontracten

De ministers Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker van OCW ondertekenden maandag ook de innovatiecontracten voor 2016 en 2017. De innovatiecontracten werken bedrijven en onderzoekinstellingen samen op het gebied van innovaties en onderzoek in de door de overheid aangewezen topsectoren.

In 2016 en 2017 wordt er € 4,2 mrd uitgetrokken voor de innovatiecontracten. € 2,2 mrd daarvan is afkomstig van het bedrijfsleven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rijksoverheid | Foto: Robert, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT