Hoster plaatst in olie badende servers in verlaten bunkers

07-10-2015 10:15 | Door: Dimitri Reijerman

Het hostingbedrijf Teslagistics gaat in een verlaten bunkercomplex in het Canadese Newfoundland een groot datacentrum bouwen. De servers worden efficiënt gekoeld in een bad van minerale olie.

De bunkers zijn te vinden op de voormalige Amerikaanse luchtvaartbasis McAndrew. De 1,2 meter dikke en met bomen begroeide muren van gewapend beton zijn, samen met het koude klimaat van Newfoundland, volgens hoster Teslagistics ideaal voor een datacentrum. Bovendien komen er op deze locatie diverse trans-Atlantische glasvezelverbindingen Canada binnen.

Voor de inrichting van de serverruimtes maakt de firma gebruik van koelingssystemen die efficiënter zijn dan traditionele koelmethoden. Daarbij worden de servers ondergedompeld in niet-geleidende en niet-giftige minerale olie. Deze koeltechnologie is ontwikkeld door Green Revolution Cooling.

Het totale energieverbruik van het datacenter ten opzichte van traditionele luchtkoeling halveert als het systeem van Green Revolution Cooling wordt toegepast, zo claimt het hostingbedrijf. Ook andere bedrijven experimenteren met het koelen van servers met vloeistofkoeling.

Verdere uitbreiding

Over een periode van 15 jaar wil Teslagistics het bunkercomplex benutten om datacenters te bouwen. De hostinglocatie maakt al gebruik van groene stroom afkomstig van waterkracht. Er zijn ook plannen om een windpark in de buurt aan leggen. Daarnaast maken de koelsystemen gebruik van geothermische systemen om de restwarmte af te voeren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Teslagistics | Foto: Teslagistics

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT