Gecombineerde accutechnologie verlengt werkduur elektronica

Duracell

07-10-2015 15:27 | Door: Dimitri Reijerman

Het slim combineren van software met meerdere soorten accu's geeft elektronica een langere gebruiksduur, stelt Microsoft. De technologie is toepasbaar in tablets, laptops, drones en elektrische auto's.

Onderzoekers verbonden aan Microsoft Research experimenteren met software die tot vier verschillende soorten accu's tegelijk aanstuurt. Sommige accu's kunnen in korte tijd veel energie leveren, maar zijn snel leeg. Andere varianten zijn optimaal voor het leveren van weinig stroom over een langere periode.

Door slimme aansturing van de verschillende accu's kan de autonomie van een elektrisch apparaat omhoog, schrijft MIT Technology Review. De onderzoekers wisten bijvoorbeeld de accuduur van een smartwatch met twee soorten accu's met een uur te verlengen, ten opzichte van eenzelfde model met gelijke accucapaciteit in een accu.

Software-defined batteries

De technologie, 'software-defined batteries' gedoopt, belooft ook de autonomie van elektrische auto's en drones te vergroten. Zo zou de software van bijvoorbeeld een Tesla bij het berekenen van een route optimale instellingen voor de diverse accuvarianten kunnen bepalen. Daarbij houden de algoritmen dan rekening met factoren als hellingen en de verkeersdrukte om steeds de optimale accu in te schakelen.

Het toepassen van meerdere accu's heeft ook een keerzijde. Niet alle elektronica biedt voldoende ruimte om meerdere accusoorten te herbergen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MIT Technology Review | Foto: By Ashley Pomeroy (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT