Open brief: onderwijs moet hardware duurzaam inkopen

14-10-2015 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) roept onderwijsinstellingen en academische ziekenhuizen op om hardware duurzaam in te kopen.

Somo heeft een open brief opgesteld waarin de stichting onderwijsinstellingen en ziekenhuizen oproept om goed te letten op waar zij servers inkopen. De oproep is een reactie op een rapport van GoodElectronics. Daarin worden misstanden in Chinese elektronicafabrieken beschreven. 

Een aantal andere maatschappelijke organisaties, zoals de FNV en Milieudefensie, heeft de brief ook ondertekend.

Concreet gaat het om uitbuiting van Chinese studenten bij het bedrijf Wistron. Deze firma werkt onder andere voor HP, Dell en Lenovo. De studenten moeten tijdens verplichte 'stages' onder dwang servers in elkaar schroeven.

De jonge mensen maken lange dagen - 10 tot 12 uur gedurende 6 dagen per week gedurende 5 maanden - voor vrijwel geen geld. Ook komen ze in aanraking met gevaarlijke stoffen, zoals het kankerverwekkende benzeen. Wie de stage weigert, riskeert het geen diploma te krijgen.

Volgens Somo gaat het om een regeling waarbij opleidingen, fabrieken en de Chinese overheid betrokken zijn. Ook in andere Aziatische landen komt dit probleem van uitbuiting voor, terwijl de hardware ook door Nederlandse onderwijsinstellingen en academische ziekenhuizen massaal wordt aangekocht.

Maatschappelijke rol

De opstellers van de open brief wijzen de onderwijsinstellingen en academische ziekenhuizen op hun duurzaamheidsagenda's en maatschappelijke rol. Zij kunnen hun hardware duurzamer inkopen, stelt Somo.

De organisatie roept de instellingen dan ook op om zich aan te sluiten bij Electronics Watch. Deze organisatie monitort de arbeidsomstandigheden bij elektronicafabrikanten.

Met meer leden krijgt Electronics Watch meer inkoopkracht om een grotere vuist te kunnen maken. De gemeente Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn de eerste Nederlandse partijen die deelnemen aan Electronics Watch.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: SOMO | Foto: By Steve Jurvetson from Menlo Park [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, GoodElectronics

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT