'ICT verdient honderden miljarden met smart cities'

20-10-2015 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

De wereldwijde omzet die ICT-bedrijven behalen in producten en diensten rondom het thema smart cities groeit de komende jaren explosief. In 2022 stijgt de mondiale omzet naar $ 977 mrd.

Dat stellen de analisten van de firma Strategy Analytics in een onderzoek naar de kansen voor ICT-bedrijven bij de ontwikkeling van producten en diensten voor 'slimme' steden. Voor 2015 wordt een omzet verwacht van circa $ 50 mrd, maar de komende 7 jaar zal de omzet snel toenemen om in 2022 uit te komen op bijna een $ 1.000 mrd.

De grootste kansen liggen volgens Strategt Analytics in de deelthema's smart health, smart infrastructure en smart government. Daarbij zijn Europa en Noord-Amerika de belangrijkste markten, maar groeit ook de markt voor smart city-diensten in Azië hard.

Een ontwikkeling die de markt voor smart cities vergroot, is de opkomst van het internet-of-things, waarbij met name aan internet verbonden sensoren de hoeveelheid nuttige data sterk vergroot. Ook het lokaal opwekken van energie en de benodigde smart grids vormt een aanjager voor de ICT-sector, evenals het efficiënter beheren door steden van water.

Nederland ook 'doelwit' van ICT-ondernemingen

ICT-bedrijven zien ook in Nederland kansen rondom het thema smart cities. De chief technology officer Ger Baron van de gemeente Amsterdam zegt in het NRC dat hij dagelijks wordt benaderd door bedrijven die nieuwe technologie willen uitproberen in Amsterdam. Onder andere bedrijven als Alphabet - het voormalige Google - Samsung en Microsoft kloppen bij de hoofdstad aan.

Volgens Baron worden vrijwel alle verzoeken afgewezen. Ook ziet de CTO risico's: "De belangen van bedrijven zijn zeker niet altijd de belangen van burgers. Ze hebben soms andere opvattingen over het eigendom van de data, of de transparantie van projecten.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Strategy Analytics, NRC | Foto's: Strategy Analytics, NASA's Earth Observatory, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT