Buigen en strekken met flexibele, draadloze batterij

Buigen en strekken met flexibele, draadloze batterij

28-02-2013 12:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Snoeren zijn verleden tijd voor elektrische apparaten: in Amerika is een draadloze batterij ontwikkeld die ook nog eens alle kanten op buigt.

Onderzoekers van de Northwestern University en de University of Illinois ontwikkelden een platte en rekbare lithium-ion batterij. Deze batterijen vinden een toepassing in flexibele elektronische apparaten, bijvoorbeeld medische apparatuur in het menselijk lichaam. Conventionele batterijen zijn daarvoor te lomp.

“Flexibele elektronische apparaten kunnen nu op alle plaatsen gebruikt worden, ook in het menselijk lichaam,” zegt onderzoeker Yonggang Huang. “Deze implanteerbare elektronica kunnen alles monitoren: van hersengolven tot hartactiviteit.”

Veel van deze apparaten zijn nu nog afhankelijk van een snoer en stopcontact. Ook daar innoveren de Amerikaanse wetenschappers. De batterijen gaan ongeveer acht tot negen uur mee en kunnen vervolgens draadloos opgeladen worden.

Flexibel

De verschillende batterijcomponenten worden op een zeer kleine oppervlakte in het elektronische apparaat naast elkaar geplaatst. Lange, golvende draden zorgen voor de verbinding tussen de componenten en de elektronica. “Wanneer de batterij wordt uitgerekt ontplooien de draden zich,” legt Huang uit. “We kunnen het apparaat helemaal uit elkaar rekken en nog steeds een werkende batterij hebben.”

Zelfs als de batterij met een factor 300 procent wordt uitgerekt, blijft deze werken. De flexibiliteit gaat, volgens de onderzoekers, niet ten koste van de betrouwbaarheid. De rekbare batterij heeft verder exact dezelfde specificaties als zijn conventionele lithium-ion collega.

Bron: Clean Technica Foto: Pierre Metivier via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT