Servers in water: geen kortsluiting maar energiebesparing

Servers in water: geen kortsluiting maar energiebesparing

01-03-2013 14:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door servers met water te koelen, kan er 80 tot 97 procent energiebesparing worden gehaald. Datacenters hebben een flink aandeel in het wereldwijde energiegebruik.

Dankzij een nieuwe koelingstechnologie van de Universiteit van Leeds en hardwarebedrijf Iceotope, kunnen datacenters 80 tot 97 procent energie besparen. Een dergelijke besparing heeft veel invloed. Jaarlijks zorgen alle datacenters samen voor 170 miljoen ton CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de mondiale luchtvaartindustrie.

Bij de nieuwe koelingstechnologie worden servers volledig ondergedompeld in speciaal niet-geleidend water. “De vloeistof die we gebruiken is bijzonder,” zegt Jon Summers van de Universiteit van Leeds. “Als je je mobiele telefoon er in gooit, blijft de elektronica gewoon werken.”

Het systeem werkt simpel. Het niet-geleidende water wordt bovenin de serverkast losgelaten en sijpelt dan door de elektronica naar beneden. Onderin wisselt het niet-geleidende water de opgenomen warmte uit met een extern koelingssysteem met normaal water. Vervolgens wordt het niet-geleidende water weer omhoog gepompt. De temperatuur van het externe water kan oplopen tot 50 graden Celsius. Dat water kan daarna gebruikt worden voor verwarming van de rest van het gebouw.

Duizend keer zo effectief

Over het algemeen worden servers gekoeld met lucht die door ventilatoren wordt rondgeblazen. Maar lucht is juist een goede warmte-isolator, die we bijvoorbeeld gebruiken in dubbel glas. Water kan warmte duizend keer effectiever vervoeren dan lucht en is dus veel beter geschikt voor koeling.

De energiebesparing is duidelijk het grootste voordeel van het waterkoelingsysteem. Een ander voordeel is dat het watersysteem geen geluid maakt, in tegenstelling tot het vervelende gezoem van ventilatoren van luchtkoeling.

Bron: Businessgreen

Foto: Bandarji via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT