3D-printstart-up maakt duurzame bierpullen uit bier

bier

26-10-2015 10:17 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse 3Dom maakt 3D-printfilamenten van bijzondere materialen. Het nieuwste product is ‘3D-printerinkt’ gemaakt van de biologische restmaterialen van brouwerijen.

3Dom werkt voor de duurzame filamenten samen met een lokale bierbrouwer. Van al het afval dat de brouwerij produceert, bestaat 85 procent uit graan. Deze reststroom zet 3Dom om in printmateriaal, bruikbaar in 3D-printers die met het gangbare plastic PLA werken.

Het materiaal en de objecten die er mee gemaakt zijn, geven geen geur af. Wel zijn de graanvezels in het biologische printmateriaal nog te herkennen.

Bio-afbreekbaar 3D-printen

Eerder dit jaar presenteerde 3Dom een 3D-printinkt gemaakt uit koffiedik. Ook deze hergebruikte grondstof is te herkennen in de geprinte objecten en stoot bovendien een lichte koffiegeur uit.

Verder maakt 3Dom verschillende biologisch afbreekbare printmaterialen in allerlei kleuren en onderzoekt het andere reststromen om kenmerkende duurzame prints mee te maken.

Bekijk een filmpje over het bierprintmateriaal ‘Buzzed’.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: 3Dom, 3Dprint.com | Foto: 3Dom

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie