Altijd duurzame energie met windparken en zeewierkweek op zee

zeewier

26-10-2015 18:27 | Door: Thijs ten Brinck

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een ‘baanbrekende zeewierfarm’ ontwikkeld. Zeewierteelt kan hiermee volgens het instituut concurreren met andere duurzame energiebronnen.

Volgens het ECN kan zeewier met gemak net zoveel energie opwekken als alle in Nederland geplande windparken, op land en op zee, bij elkaar. Een project met een dergelijke omvang zou 10 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee, een gebied groter dan de provincie Gelderland, beslaan.

“Deze techniek is de eerste stap naar grootschaligere productie van zeewier”, zegt André Wortel ECN. “Tot nu toe ging dat in kilo’s, straks gaat dat in tonnen. De volgende stap is om op zee te kunnen oogsten.”

Sneller oogsten

Zeewierkwekers maken nu vooral gebruik van touwen of netten, daarmee is oogsten arbeidsintensief. ECN heeft binnen het Europese consortium At Sea met elf partners gewerkt aan textieldoek, waarop het zeewier goed groeit en oogsten eenvoudiger is.

Vissersboten kunnen de textielmatten als geheel aan boord nemen om het geproduceerde wier aan land te oogsten. Per mat is 2 ton aan natte biomassa te winnen.

Alternatief voor windenergie

Met 10 procent van het Nederlandse Noordzeegebied als zeewierakker is jaarlijks evenveel energie op te wekken als met alle windparken die Nederland bouwt onder het Energieakkoord. Ook zijn uit het zeewier voedingsproducten en chemicaliën te winnen of te maken.

Sommige media zien het zeewier, dat dan wel veel meer ruimte beslaat, daarmee als een alternatief voor de omstreden windparken. Zeewierkweek gaat echter juist ook goed samen met offshore windparken. De Stichting Noordzeeboerderij en duurzaam adviesbureau Ecofys werken aan zeewierproductievelden tussen de funderingen van windparken op zee.

Met biogas of biobrandstoffen uit kleinere zeewierprojecten kunnen energiecentrales bijspringen als de wind gaat liggen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ECN, Volkskrant | Foto: peter castleton, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie