114 miljoen liter tweede generatie biobrandstof van Dupont

mais

27-10-2015 18:54 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont staat op het punt een grote raffinaderij te openen die uit maisloof en -stengels jaarlijks 114 miljoen liter bio-ethanol produceert.

Nog deze maand neemt Dupont de productiefaciliteit in Nevada, Iowa in gebruik, schrijft de website Agroprofessional. Het is dan volgens Dupont wereldwijd de grootste installatie die met behulp van enzymen bio-ethanol maakt uit oneetbare biomassa.

Het chemieconcern werkt samen met 400 boeren uit de regio om een continue toestroom aan bruikbare resten afkomstig van de maisverwerking te verwerven. Voor het einde van het jaar draait de fabriek op zijn maximumcapaciteit van 114 miljoen liter per jaar.

Duurzame brandstoffen

De geproduceerde bio-ethanol is in verschillende verhoudingen bij te mengen in benzine en verduurzaamt zo het verkeer. Sommige motoren draaien op 100 procent bio-ethanol.

Landen als Brazilië en de Verenigde Staten produceren veel eerste generatie bio-ethanol, biobrandstoffen die gemaakt zijn uit de eetbare delen van voedingsgewassen als mais en suikerriet. Tweede generatie biobrandstoffen maken gebruik van oneetbare gewassen of de celluloserijke resten van voedingsgewassen. Zo concurreren ze minder met de productie van levensmiddelen.

Dupont zet er op in om de ontwikkelde technologie wereldwijd beschikbaar te maken. In juli 2015 verschafte het chemieconcern een licentie op de techniek aan een Chinese partner.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dupont, Agroprofessional | Foto: Shawn Nystrand, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie