Van CNG naar ANG met innovatieve aardgastank voor Ford

cng

28-10-2015 12:33 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek in het de Amerikaanse Berkeley Laboratories heeft een veerkrachtig materiaal opgeleverd dat grote volumes aardgas efficiënt, veilig en compact kan opnemen en vasthouden.

Met het nieuwe materiaal kunnen auto’s en vrachtwagens op aardgas de brandstof tanken bij een relatief lage druk van 35 tot 65 bar, bij kamertemperatuur. Berkeley heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met autofabrikant Ford en het Amerikaanse Department of Energy.

Auto’s op CNG tanken bij een druk van 200 bar

“Opslag van aardgas in poreuze materialen biedt grote kansen”, zegt Mike Veenstra, onderzoeker bij Ford. “De lagere druk heeft zowel aan boord van de adsorbed-natural-gas (ANG) auto als bij tankstations voordelen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Thuis tanken zonder restwarmte

Ford en Berkeley denken aardgasauto’s een grotere actieradius te geven, zonder in te boeten op interieurruimte. Dankzij het vullen bij lage druk kunnen bestuurders van aardgasauto’s met een simpele installatie bovendien thuis tanken.

Normale auto’s op CNG, compressed natural gas, tanken bij 200 bar. Het uitzetten van het gas gaat gepaard met een sterke afkoeling, terwijl bij het comprimeren juist veel afvalwarmte vrijkomt.

Metal organic framework

De vinding van Berkeley lab is gebaseerd op een flexibele metal organic framework (MOF). Bij het absorberen van het aardgas, of biogas, zwelt het materiaal op, bij het afgeven van de brandstof veert het terug naar zijn oorspronkelijke formaat.

In deze veerkracht wordt de energie opgeslagen die normaal verloren gaat in de vorm van warmte. Het toevoeren van warmte tijdens het rijden op aardgas is dan ook niet meer nodig.

Metal organic frameworks zijn een nieuwe categorie chemische verbindingen met een sterk regelmatige structuur. Ze zijn bruikbaar om CO2 afvangen, het energieverbruik van airconditioners te verlagen en kunnen ook het bereik van waterstofauto’s sterk vergroten.

ang

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Berkeley, Nature, C2W | Foto: Berkeley (bottom), Scott Smith (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie