Ionische vloeistof haalt het chemische uiterste uit hout

chemie

02-11-2015 10:24 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Zweedse Umeå University toont aan dat efficiënte en duurzame biochemie mogelijk is met een combinatie van bijzondere oplosmiddelen en enzymen.

"Onze ontdekking is een wetenschappelijke doorbraak", zegt Magnus Wolf-Watz, chemieprofessor aan de Umeå University. "Dit betekent dat we kleine waardevolle moleculen direct uit hout kunnen winnen."

chemie

Wolf-Watz en zijn collega's hebben ontdekt dat enzymen, die de productie van bio-ethanol en andere biochemische processen versnellen, ook werken in vloeibaar zout. Enzymen en vloeibare zouten maken beiden op hun eigen wijze de productie van biobased chemicaliën mogelijk.

Dat de twee systemen onverwacht ook samen kunnen werken, opent een scala aan nieuwe mogelijkheden.

Enzymen en zouten

Biologische of nagebootste enzymen zijn na miljoenen jaren van evolutie geoptimaliseerd om hout en andere biomassa af te breken tot voedingstoffen waarop bacteriën en andere organismen leven. Deze eigenschappen zetten biotechbedrijven nu in voor de productie van hernieuwbare chemische grondstoffen. 

Hoewel deze enzymen gedurende de gehele evolutie in water hebben geleefd, blijken ze hun werk ook te doen in ionische oplosmiddelen, watervrije zouten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn.

De vloeibare zouten, die smelten bij temperaturen onder de 100 graden Celsius, hebben als grote voordeel dat ze niet of nauwelijks verdampen. Dat maakt het eenvoudig om de gewenste biochemische componenten na de productie af te scheiden van het oplosmiddel, waarna de zouten opnieuw in het productieproces te gebruiken zijn.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Umea University | Foto: Umea (side), Manchester Metropolitan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie