Zorgrobots leven langer na judotraining

judo

02-11-2015 09:38 | Door: Thijs ten Brinck

Mensachtige robots, die lopen op twee benen, vallen ondanks slimme regeltechniek nog regelmatig. Met judotechnieken beschermen ze de meest kritische hardware.

Waar duizenden onderzoekers en bedrijven werken aan software die voorkomt dat robots vallen, leert een groep van het Amerikaanse instituut Georgia Tech robots juist om wel te vallen.

Net als bij mensen zit de belangrijkste robothardware in het hoofd

De robotwetenschappers kijken valtechnieken af van de vechtsport Judo en helpen zo de schade aan vallende robots te beperken. 

Zo is de kans dat een dure robot na een onvermijdelijke val weer ongehavend opstaat een stuk groter.

Veilig vallen

Robots met benen hebben een grote toekomst, met toepassingskansen in de zorg, het onderwijs, reddingsmissies en later mogelijk ook productieomgevingen. Hoewel robotbouwers er steeds beter in slagen de robots op twee of vier poten op de been te houden, is de software nooit onfeilbaar. Ook mensen vallen na jaren van evolutie nog steeds af en toe.

Net als bij mensen zit ook bij veel robots de belangrijkste hardware in het hoofd. Dat is tegelijkertijd het onderdeel dat het verst van de grond is en bij onhandig vallen ook het hardst neerploft. Vaak met dure schade als gevolg.

Het onderzoeksteam van Georgia Tech leert de robots, net als judoka's, hun val te breken met de armen, benen en schouders. Ook leren de robots om door te rollen om de impact van een val beter te spreiden. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: IEEE Spectrum, Georgia Tech | Foto: Ministério da Defesa, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie