Start-up verkoopt eerste exemplaar van SpinPro Reactor

03-11-2015 18:01 | Door: Dimitri Reijerman

Flowid, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft zijn eerste SpinPro Reactor verkocht. De reactor is veel kleiner dan reguliere ontwerpen en is volgens de makers veiliger en energiezuiniger.

De reactor is verkocht aan een niet nader genoemd Indiaas bedrijf. Ook het exacte bedrag voor de chemische reactor is niet vrijgegeven, maar het gaat volgens de TU/e om een bedrag 'met zes nullen'. De koper gaat de SpinPro Reactor eerst zelf testen. Als het apparaat bevalt volgen waarschijnlijk meer orders van hetzelfde Indiase bedrijf.

Veiliger en zuiniger

In een traditioneel reactorontwerp op basis van grote vaten reageren verdunde chemische stoffen op elkaar. Het verhitten, afkoelen en het daaropvolgende filterproces kosten veel energie. In kleinere SpinPro-reactors reageren stoffen onder een hoge druk veel sneller op elkaar en is er minder oplosmiddel nodig.

Dit bespaart veel energie. De makers stellen dat het reactorontwerp ook inherent veiliger is. Daarnaast claimt Flowid dat de SpinPro Reactor 20 to 50 procent goedkoper is dan een traditionele reactor.

Flowid telt vijftien werknemers en is bezig om een demonstratiefabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen te bouwen. Ook denkt de start-up op korte termijn SpinPro Reactors in de Verenigde Staten en Europa te kunnen slijten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TU/e

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie