Zonneboiler 70 procent heter dankzij nano-inkt

zonne-boilers

05-11-2015 07:59 | Door: Thijs ten Brinck

Mexicaanse onderzoekers hebben een warmtegeleidende inkt ontwikkeld die de warmteopbrengst van zonneboilers sterk vergroot. Zelfs op bewolkte dagen verwarmt het materiaal douchewater.

De nieuwe nanocoating, een sneldrogende inkt met nanodeeltjes van de metalen koper, titanium en wolfraam, is eenvoudig aan te brengen op de buizen van zonneboilers.

Een buis met de coating van 5 meter lang verwarmt water dat er doorheen stroomt tot bijna 70 graden Celsius. Eenzelfde buis zonder de coating haalt slechts een temperatuur van 40 graden.

Zwart en goedkoop

De bijzonder zwarte coating zet de energie uit zonlicht zeer efficiënt om in warmte. Het goed geleidende materiaal geeft de geproduceerde warmte vervolgens snel door aan de buizen waarin het op te warmen water stroomt. Ook bij slechter weer zijn de zonneverwarmingsbuizen zo nog effectief.

Volgens Sandra Casillas Bolaños, onderzoeksleider aan het Mexicaanse Technological Institute of the Lagoon, is de inkt 40 procent goedkoper te produceren dan vergelijkbare producten, die gebaseerd zijn op duurdere metalen.

Bolaños en haar collega's werken aan een patent op de inkt en verwachten het voor $ 40 per liter op de markt te brengen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gizmodo | Foto: NAVFAC, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie