Markt voor bioplastics verdriedubbelt ondanks lage olieprijs

bioplastic

07-11-2015 10:01 | Door: Thijs ten Brinck

Hoewel aardolie nog lange tijd goedkoop lijkt te blijven, investeren biochemie bedrijven sterk in het vergroten van de productiecapaciteit voor bioplastics.

Ten opzichte van 2014 is de productiecapaciteit voor bioplastics in 2015 wereldwijd met 20 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van het Institute for Bioplastics and Biocomposites (IfBB).

bioplastic

Het instituut verwacht dat de jaarcapaciteit van bioplasticfabrieken in 2019 is uitgebreid tot 7,8 miljoen ton wereldwijd. Een stijging van 350 procent ten opzichte van 2014.

Verpakkingsproducenten zijn goed voor twee derde van de afname van bioplastics. François de Bie, voorzitter van het congres European Bioplastics en marketingdirecteur PLA bij chemieconcern Corbion, verwacht dat de toepassing van hernieuwbare plastics in verpakkingen nog sneller groeit dan de markt voor bioplastics in het algemeen.

In 2019 zal volgens De Bie 80 procent van alle bioplastics in verpakkingen verwerkt zijn.

Biobased of afbreekbaar

Niet alle bioplastics zijn ook biologisch afbreekbaar. Niet-composteerbare bioplastics, zoals biobased polyethyleen en bio-PET, beslaan nu al 60 procent van de markt en groeien het snelst. De productie van afbreekbare plastics, zoals PLA en op zetmeel gebaseerde producten, groeit tot 2019 met driekwart en heeft dan een aandeel van 20 procent in de markt voor bioplastics.

De bedrijven die actief zijn in de markt voor bioplastics investeren vooral fors in Azië. Volgens onderzoek van het IfBB en het Duitse Nova Instituut zal in 2019 80 procent van de wereldproductie uit Azië komen, zonder aanpassingen in het beleid zal Europa met een aandeel van 5 procent een kleine speler zijn. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: European Bioplastics | Foto: European Bioplastics 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie