Watertrampolines maken luchtvaart duurzamer

trampoline

09-11-2015 07:08 | Door: Thijs ten Brinck

Zwitserse onderzoekers hebben een coating ontwikkeld die water afstoot en ijsaangroei op vliegtuigen helpt voorkomen.

Luchtvaartmaatschappijen gebruiken in de winter veel chemicaliën om de vliegtuigen ijsvrij te houden. Onderzoek aan het Zwitserse onderzoeksinstituut ETH Zurich heeft oppervlakten opgeleverd die stilliggende waterdruppels vanzelf laten wegstuiteren.

Tijdens het bevriezen versnelt het verdampen van de druppels. Dat is de drijvende kracht achter het waterafstotende effect. Bij elke keer stuiteren neemt de snelheid van de druppels zelfs toe, totdat ze volledig verdampt of volledig bevroren zijn.

Het bijzondere fenomeen treedt nu alleen op bij sterk verlaagde druk. De onderzoekers werken eraan om het materiaal zo te verbeteren dat de ijsaangroei ook bij normale druk te voorkomen is. Naast in de luchtvaart heeft een dergelijke coating dan mogelijk ook mooie toepassingen in windturbines, die in het geheel niet met antivrieschemicaliën te behandelen zijn.

Bekijk een vertraagd filmpje van de wegschietende druppels:

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ETH Zurich | Foto: SamuelSchultzbergBagge, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie