Biochemiestart-ups fuseren voor groei op brandstofmarkt

vliegtuig

16-11-2015 18:57 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse biotechstart-ups Joule Unlimited en Red Rock Biofuels voegen hun activiteiten samen om de technologieën van beide partijen sneller te commercialiseren.

De Amerikaanse investeerder Flagship Ventures brengt de bedrijven Red Rock en Joule samen in een nieuw bedrijf. Flagship participeert in beide start-ups en ziet synergie tussen de beide ondernemingen.

Red Rock kan met zijn biobrandstofconcept al de markt op terwijl Joule werkt aan de schaalbare productie van biobrandstoffen uit CO2 voor de iets langere termijn. Samen zijn de bedrijven volgens Flagship partner Brian Baynes beter in staat te groeien in de biobrandstofmarkt.

De fusie zal naar verwachting binnen 30 dagen rond zijn. Details over financiën, vestigingsplaats en de nieuwe naam van het fusiebedrijf zijn niet bekend gemaakt.

Bio-kerosine en duurzame diesel

Joule Unlimited gebruikt micro-organismen om water en CO2 om te zetten in duurzame brandstoffen. Eerder dit jaar haalde Joule $ 40 mln op voor de bouw van een duurzame ethanolfabriek. Het Amerikaanse Joule werkt samen met Audi en heeft een kantoor in Den Haag.

Red Rock Biofuels produceert diesel en kerosine uit dennennaalden en houtsnippers. In plaats van een micro-organismen gebruikt Red Rock het bewezen petrochemische Fisher-Tropsch-procedé om de biomassa te verwerken tot brandstof. Al vanaf 2017 produceert Red Rock voor onder meer FedEx miljoenen liters duurzame kerosine per jaar.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Joule, Red Rock | Foto: Elliott Brown, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie