Delftse microgolven verduurzamen chemische sector

chemie

17-11-2015 07:06 | Door: Thijs ten Brinck

De Technische Universiteit Delft werkt in een groot Europees onderzoeksproject aan het verwaarden van methaan dat nu nog verloren gaat in industriële processen en bij boorplatforms.

De TU Delft voert een onderzoeksproject aan waarin zeven kennisinstituten en drie bedrijven uit Europa samenwerken aan technologie om aardgas in te zetten in de chemiesector. De TU Delft brengt expertise in op het vlak van katalyse en het ontwerp van reactoren.

De productiesystemen van de meeste petrochemische bedrijven zijn nu nog ingericht op het gebruik van aardolie. Als energiebron heeft methaan, van alle fossiele bronnen, bij verbranding de kleinste klimaatimpact. Aardgas-, schaliegas- en ook biogasprojecten zijn mede daarom in opmars. Dat biedt ook kansen voor de petrochemische industrie.

Aardgasverspilling voorkomen

Binnen het onderzoek zoeken het Britse chemieconcern Johnson Matthey, ingenieursbureau Technip en de franse microgolfexpert Sairem samen met de universiteiten naar efficiënte reacties om chemische grondstoffen en halfproducten te maken uit methaan.

De focus ligt binnen het Adaptable Reactors for Resource- and Energy-Efficient Methane Valorization (Adrem)-consortium op plasma- en microgolftechniek. Het onderzoek heeft tot doel de productie van grotere chemische installaties 10 procent goedkoper te maken en meer duurzame elektriciteit te gebruiken in de processen.

De goedkopere reactortechniek moet het ook mogelijk maken om kleinere volumes aardgas, die nu vaak nog worden afgefakkeld, om te zetten in waardevolle chemicaliën als ethaan en etheen.

Het Adrem-project loopt tot 1 oktober 2019 en ontvangt een onderzoeksbudget van € 6 mln uit het Europese Horizon2020-programma.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TU Delft | Foto: Alex, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie