Eindhovense chemiestart-up gaat ‘grotere koektrommels’ maken

keokies

19-11-2015 14:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Flowid heeft een chemische reactor ontwikkeld die zuiniger is met energie en grondstoffen. Oprichter Jeoffrey van den Berg: “We bieden een alternatief voor industriële potten en pannen.”

Flowid verkocht recent voor minimaal € 1 mln zijn eerste reactor aan India.

De chemische industrie werkt met reactoren waarin 50.000 tot wel 100.000 liter aan grondstoffen tegelijk met elkaar reageren. Flowid, spin-off van de TU Eindhoven, brengt een reactor met een volume van 1 liter op de markt.

“Daarmee kunnen we net zoveel product maken als met de traditionele chemische apparatuur”, zegt Jeoffrey van den Berg, directeur en oprichter van Flowid, in gesprek met DuurzaamBV Radio.

Opschalen in markt en volume

De door Flowid ontwikkelde Spinning Disc Reactor lijkt volgens Van den Berg op een koektrommel. Daarin draaien enkele schijven met een hoog toerental rond, wat de druk in de reactor sterk opvoert. In de roterende reactor verlopen chemische reacties, mede door het kleine volume, heel gecontroleerd. Zo gaat er nauwelijks product en grondstof verloren, en blijft ook het energieverbruik beperkt.

“We gaan onze range aan reactoren uitbreiden. Volgend jaar hebben we niet alleen de koektrommel maar ook een maatje groter en een maatje kleiner in de aanbieding”, zegt Van den Berg.

Van den Berg nam met zijn compagnons de technologie, 15 jaar geleden als concept ontwikkeld aan de TU Eindhoven, over om het commercieel aan de man te brengen. De start-up opent in Geleen komend jaar zijn eerste proeffabriek, werkt samen met AkzoNobel en verkocht recent voor enkele tonnen zijn eerste reactor aan India.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: DaveBleasdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie