Agroconcern Cargill recyclet CO2 uit alcoholfabriek

drankje

24-11-2015 14:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse voedingsconcern Cargill vangt de CO2 die vrijkomt bij de productie van industriële alcohol af voor gebruik in frisdrank en houdbaarheidsverlengende voedselverpakkingen.

In zijn fabriek in het Britse Manchester verwerkt Cargill granen tot alcohol, voor gebruik in cosmetica en alcoholhoudende dranken. Bij het vergistingsproces komt CO2 vrij. Tot voor kort blies Cargill de koolstofdioxide af, maar nu slaat de fabriek het gas in pure vorm vloeibaar op.

“Met deze nieuwe installatie voor CO2-recycling sluiten we ook de laatste kringloop”, zegt Paul Kingston, General Manager bij Cargill Starches & Sweeteners. “Nu krijgt 100 procent van onze afvalstromen een tweede leven.”

CO2-recycling

Het Britse bedrijf BOC, een dochteronderneming van de Duitse Linde Group, heeft de CO2-opslag voor Cargill geïnstalleerd. Deze vangt de CO2 uit de alcoholproductie en maakt het broeikasgas vloeibaar. Een buffertank voor 1.200 ton vloeibare CO2 is onderdeel van de installatie.

Met de CO2 bedienen Linde en Cargill de markt voor koolzuurhoudende frisdrank en voor de beschermende atmosfeer in verpakkingen voor vlees en andere voedingsproducten. Ook is het schone gas direct geschikt voor de afvalwaterzuivering en glastuinbouw.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: BOC, World of Chemicals | Foto: Seth Woodworth, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie