Nederlandse filmzonnecellen in herkansing als schakelglas

glas

24-11-2015 18:54 | Door: Thijs ten Brinck

Het Brabantse bedrijf Smit Thermal Solutions maakt machines voor de productie van slim glas en dunne zonnepanelen. Het bedrijf maakte dit jaar een doorstart na een faillissement.

Voor het bankroet stond Smit Thermal Solutions uit het Brabantse Son bekend als Smit Ovens. Na een inschattingsfout voor een grote buitenlandse order ging Smit Ovens failliet.

Transparante koelkastdeur en schakelglas besparen energie.

Onder de vleugels van de Amsterdamse investeerder Active Capital bedient het doorgestarte bedrijf nu, naast de zonnepanelenmakers, ook producenten van innovatieve glasplaten, schrijft Het Financieele Dagblad.

De glasproducenten zetten de machines van Smit Thermal Solutions in om ruiten te maken die automatisch verduisteren als er te veel zonlicht binnenvalt of die op afroep geblindeerd en weer doorzichtig zijn. Die laatste variant is bruikbaar om glazen koelkastdeuren met een tik op de ruit transparant te maken. Zonder de deur te openen en warme lucht binnen te laten is zo de inhoud van de koelkast te bekijken.  

Subsidiementaliteit in zonnecellenconsortium

Smit Ovens was onderdeel van het Solliance-consortium, dat Nederlandse expertise van tientallen kennisinstituten en bedrijven op het vlak van dunnefilmzonnepanelen bundelt. Het failliet van Smit Ovens eerder dit jaar was een klap voor Solliance. Verschillende projecten vielen stil of liepen vertraging op.

Volgens de nieuwe directeur van Solliance, Huib van den Heuvel, leunt het consortium nog te veel op kleine bedrijven en onderzoeksubsidies. Van den Heuvel zoekt daarom meer verbinding met de grotere concerns die de nieuwe technologie wereldwijd op de markt kunnen brengen, zegt hij in het FD.

Het Australische Dyesol, producent van perovskietzonnecellen, trad in juni toe tot het Nederlandse consortium. Ook het vernieuwde logo van Smit Thermal Solutions staat op de site van Solliance weer tussen de partnerbedrijven.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sollaince, Smit Thermal Solutions, FD | Foto: Alan Stanton, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie