Deense medicijngigant over op 100 procent duurzame energie

novo nordisk

30-11-2015 13:44 | Door: Thijs ten Brinck

Het Deense farmacieconcern Novo Nordisk, een belangrijke leverancier van diabetesmedicijnen, stapt wereldwijd over op hernieuwbare energiebronnen voor zijn productie en andere activiteiten.

Novo Nordisk is een van de grootste bedrijven van Scandinavië, heeft wereldwijd 40.000 mensen in dienst en heeft fabrieken in acht landen. Die medicijnfabrieken maken in 2020 alleen nog gebruik van duurzame elektriciteit.

De fabrieken in Denemarken, Brazilië en Japan zijn nu al energieneutraal.

“In Denemarken draait onze productie op windenergie, dat zal ook in China straks zo zijn. Voor de andere landen kijken we lokaal wat de efficiëntste manier is om duurzame stroom op te wekken”, zegt Henrik Wulff, hoofd Product Supply bij Novo Nordisk.

“Switchen naar duurzame energie is zowel vanuit klimaat- als vanuit economisch oogpunt een verstandige beslissing. Als meer grote bedrijven de overstap maken wordt duurzame energie alleen nog maar goedkoper.”

In de voetsporen van Ikea en Philips

In zijn fabrieken in Denemarken, Japan en Brazilië gebruikt het concern nu al uitsluitend duurzame elektriciteit. Voor de fabriek in China is recent een power purchase aggreement gesloten met een windpark. In de Verenigde Staten, Frankrijk, Algerije, Iran en Rusland sluit Novo Nordisk de komende jaren vergelijkbare contracten om zijn fabrieken energieneutraal te maken.

Met zijn duurzaamheidsambitie sluit Novo Nordisk zich aan bij het RE100-initiatief, waarin tientallen multinationals van over de hele wereld beloven volledig over te stappen op duurzame energie.

Onder meer Ikea, Philips, Nike, DSM, KPN en Unilever zijn aangesloten bij RE100. Sommige bedrijven, zoals Novo Nordisk, koppelen een deadline aan die switch maar dat is niet verplicht.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Novo Nordisk | Foto: Novo Nordisk

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie