Grote Indiase order voor Brits-Enschedese chemie-innovatie

reactor

02-12-2015 10:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse techbedrijf Chemtrix levert elf vernieuwende chemische reactoren voor een klant uit India. De Plantrix-flowreactoren produceren meerdere tonnen product per uur.

De bestelling vanuit India is voor Chemtrix een van de grootste opdrachten ooit. Welk bedrijf de elf flowreactoren heeft gekocht wil Chemtrix nog niet vertellen.

chemtrix

In de flowreactoren van Chemtrix lopen chemische grondstoffen door kanalen in vlakke keramische platen. De innovatieve vorm van de reactoren maakt het mogelijk warmte zeer gericht toe te voeren.

Voor chemiebedrijven en medicijnfabrikanten verhogen de flowreactors de opbrengst, is er minder oplosmiddel nodig en is de productie veiliger dan met conventionele reactoren. Ook opschalen van de productie is met de modulaire reactoren goedkoper.

Lab-on-a-Chip

Chemtrix is ontstaan als samenwerking tussen het Enschedese bedrijf Lionix en de Britse professor Paul Watts. Watts heeft een technologie ontwikkeld om op een glazen chip vol kanaaltjes heel precies en continu chemische reacties te laten plaats vinden. Lionix is gespecialiseerd in kleinschalige lab-on-a-chip-systemen.

De joint-venture Chemtrix schaalt het lab-on-a-chip concept op tot reactoren die tonnen aan chemische producten per uur produceren. Chemtrix is gevestigd op de Chemelot Campus in Geleen.

Eerder dit jaar kondigde ook de Nederlandse chemie-start-up Flowid aan een reactor aan India te verkopen. Voor Flowid was dat de eerste verkoop van zijn spinning disc reactor.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Chemtirx, Agrochemie | Foto: PEO ACWA, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie