Amerikaanse textielfabrikant werkt aan kleding uit CO2

nylon

03-12-2015 10:30 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemiebedrijf Invista werkt met de biotechstart-up Lanzatech aan een proces om nylon te maken uit rookgassen.

Lanzatech en Invista hebben micro-organismen gekweekt die de CO2 uit rookgassen kunnen omzetten in het halfproduct butaandiol. Deze chemische stof dient als grondstof voor het maken van nylon.

Invista is een spin-off van het Amerikaanse chemieconcern Dupont. Invista levert verschillende soorten synthetisch textiel, onder andere spandex en lycra. Met Lanzatech onderzoekt het kansen om de productie van nylon te verduurzamen.

Lanzatech

De start-up Lanzatech, opgericht in Nieuw Zeeland maar inmiddels gevestigd in de VS, gebruikt microben om biobrandstoffen en chemicalien te produceren uit de rookgassen van staalfabrieken en andere industriële installaties.

ArcellorMittal steekt € 80 mln in de techniek van Lanzatech om jaarlijks 60 miljoen liter biobrandstoffen te produceren uit de CO2 en koolmonoxide die vrijkomt bij zijn staalfabriek in Gent.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Lanzatech, Invista | Foto: shoubuliaole, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie