Waarom Europese windconcurrenten elkaars problemen oplossen

windpark

03-12-2015 13:58 | Door: Thijs ten Brinck

Zestien grote spelers uit de windenergiesector starten samen een platform om kennis over onderhoud en optimalisatie van windparken te delen.

De Europese energiebedrijven Statoil, Dong, RWE en Vattenfall zijn enkele van de grote deelnemers in het initiatief o2o Wind.

De zestien partijen samen hebben 12 procent van ’s werelds windparken in beheer. Wat betreft de offshore-windparken dekt het platform zelfs 60 procent van het huidige geïnstalleerd vermogen.

Samenwerkende concurrenten

“Als het gaat om het oplossen van problemen dan zijn windparkbeheerders geen concurrenten”, zegt Mårten Nilsson, CEO van o2o Wind. “Samenwerken op het vlak van onderhoud is voor ons een logische stap."

Binnen het platform delen de energiebedrijven ervaring over de prestaties van bepaalde windturbines en kennis over bekende problemen en oplossingen. Via de kennisuitwisseling verwachten de partijen sneller met fossiele energiebronnen te kunnen concurreren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bussinessgreen, o2o Wind | Foto: Daniel X. O'Neil, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie