Amsterdammers helpen Canadese luchtvaart aan bio-kerosine

westjet

07-12-2015 07:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG werkt met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en Canadese partners samen om houtafval om te zetten in duurzame kerosine.

Canada heeft een grote bosbouw en houtpelletindustrie. Een consortium met Boeing, SkyNRG, de University of British Columbia (UBC) en de Canadese luchtvaartmaatschappijen Air Canada en WestJet werken aan concepten om uit het afval afkomstig van de duurzame bosbouw en houten pellets hernieuwbare vliegtuigbrandstof te maken.

CO2-reductie van 1 miljoen ton per jaar mogelijk

“Duurzame kerosine speelt een essentiële rol in het verlagen van de CO2-uitstoot van de luchtvaart”, zegt Julie Felgar, directeur milieu en strategie bij Boeing Commercial Airplanes. “Canada is met zijn duurzame bosbouw bij uitstek in staat om de verduurzaming van de luchtvaart en andere vormen van transport in gang te zetten.”

Duurzaam vliegen op zaagsel   

Een studie van de UBC toonde aan dat uit het zaagsel en andere reststromen van de houtindustrie in Canada 175 miljoen liter kerosine, 10 procent van de brandstofbehoefte van de luchtvaart in British Columbia, is te produceren. Dat staat volgens Boeing en de universiteit gelijk aan een CO2-reductie van 1 miljoen ton per jaar.

In de Verenigde Staten werkt ook het bedrijf Fulcrum aan een bio-kerosinefabriek die afval omzet in brandstoffen voor vliegtuigen. Die fabriek levert vanaf 2017 40 miljoen liter per jaar.

Het Nederlandse SkyNRG levert aan verschillende vliegmaatschappijen duurzame kerosine. Die is nu meestal nog geproduceerd uit frituurvet en andere gebruikte plantaardige oliën maar het bedrijf onderzoekt verschillende kansen om de productie op te schalen. Ook tabak-kerosine is in beeld als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

Volgens Boeing is SkyNRG uit Amsterdam wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame brandstoffen voor de luchtvaart.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Boeing, SkyNRG | Foto: Lord of the Wings, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie