Deze inbraakbestendige deur houdt ook de kou buiten

valdeur

07-12-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

Zware deuren met inbraakbeveiliging zijn niet geoptimaliseerd voor energieprestaties. Dankzij Duitse computersimulaties kan het weren van inbrekers ook duurzaam zijn.

Het Duitse Fraunhofer Instituut heeft samen met een Duitse fabrikant van inbraakwerende deuren een deur ontwikkeld die inbraakveilig is en tegelijkertijd een hoge isolatiewaarde heeft.

isolatie

"Met onze simulatietools kunnen we heel precies zien welk deel van een deur verantwoordelijk is voor warmteverlies", zegt Matthias Kabel, onderzoeker bij Fraunhofer. "Zo hebben we de isolatie in de verzwaarde deur tot op de millimeter geoptimaliseerd."

Duurzame productie voor mkb

Deuren zijn de zwakste delen van een woning of bedrijfspand. Om inbrekers buiten de deur te houden, verwerken fabrikanten van inbraakwerende deuren veel staal of aluminium in de deuren en kozijnen. Deze metalen geleiden helaas ook veel warmte, waardoor energie verloren gaat.

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor industriële wiskunde (ITWM) helpt kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland met het optimaliseren van ontwerpen en productieprocessen.

De deurenfabrikant, die niet met naam genoemd wordt, heeft volgens Kabel net als veel andere kleinere Duitse bedrijven geen eigen onderzoeks- en ontwikkelingsdivisie. Dankzij de computerexpertise van Fraunhofer komen gerenoveerde huizend die voorzien zijn van de geïsoleerde en inbraakwerende deuren nu in aanmerking voor voordelige Duitse kredieten voor duurzame bouw. Daarmee heeft de inbraakpreventie-specialist een belangrijk concurrentievoordeel. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Fraunhofer | Foto: Fraunhofer (side), Jim G (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie