Shell en AkzoNobel werken aan duurzame doorbraken

07-12-2015 10:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse multinationals Shell en AkzoNobel en het Duitse Basf werken samen met de universiteiten van Groningen, Utrecht en Eindhoven aan duurzame innovaties in de chemie.

Binnen het Chemical Building Blocks Consortium (CBBC) ontwikkelen de chemiereuzen en kennisinstellingen innovatieve producten en processen voor de chemische industrie.

Tot in 2025 is er binnen het CBBC € 100 mln voor het onderzoek beschikbaar, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Het ministerie van Economische Zaken draagt afhankelijk van de commitment van de andere partners tot € 12 mln bij.

CO2-recycling en zelfherstellende bumpers

Het FD noemt kraswerende en zelfherstellende autobumpers en telefoonschermen, lak die zonlicht omzet in bruikbare duurzame energie en glascoatings die zonnewarmte juist buiten houden als mogelijke uitkomsten van het onderzoek.

Ook de inzet van het broeikasgas CO2 in de chemiesector, om synthetische duurzame brandstoffen te maken, is onderdeel van de plannen binnen het CBBC. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijksoverheid, FD | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie