Zwitserse horlogemaker Swatch wil Tesla met accu’s verslaan

swatch

07-12-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse merk Swatch heeft veel ervaring met het maken van batterijen voor zijn horloges. Die ervaring zet het bedrijf nu in voor de productie van grotere accu’s voor elektrische auto’s.

De kleine batterijtjes voor aan de pols en de grote accupakketten voor elektrische auto’s hebben volgens Swatch veel gemeen. In beide toepassingen streeft Swatch naar een zo laag mogelijk gewicht, een zo klein mogelijk volume en een lange gebruiksduur.

smart

De accu die het bedrijf Belenos Clean Power, volle dochter van het Swatch-concern, ontwikkelt is volgens Swatch per opgeslagen kilowattuur 30 procent lichter dan de accu’s die Panasonic aan Tesla levert.

Elektrische Smarts en drones

De stap in de accuproductie is voor de Zwitserse horlogebouwer niet de eerste kennismaking met de automotive-sector. Samen met de Duitse autofabrikant Daimler stond Swatch in de jaren negentig aan de basis van de compacte Smart (Swatch Mercedes Art)-modellen. Smart levert al elektrisch aangedreven versies van zijn auto's.

De Zwitserse batterijproducent Renata, specialist in lithiumknoopcellen voor horloges en gehoorapparaten, bouwt een fabriek voor de grotere accusystemen. Deze fabriek levert waarschijnlijk nog in 2016 de eerste opslagsystemen voor drones en elektrische scooters. Een jaar later start de productie voor elektrische auto’s. Ook Renata is onderdeel van het Swatch-concern.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Swatch, Bloomberg, Handelsblatt, Cleantechnica | Foto: Blake Patterson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie