Biobenzine van Dupont stoot 90 procent minder CO2 uit

mais

08-12-2015 09:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont zet zijn kennis van de landbouw en bioraffinage in om duurzame brandstoffen te maken uit restromen van de landbouw.

Eerder dit jaar opende Dupont een fabriek die maisloof en stengels omzet tot bio-ethanol. In volle productie maakt deze fabriek jaarlijks 115 miljoen liter van de duurzame biobrandstof.

“En dat is nog maar van één fabriek, de eerste van vele, want we zijn wereldwijd met licenties voor deze technologie bezig”, zegt Jeroen van Campen, hoofd licenties bij de divisie Cellulosic Ethanol en werkzaam voor Dupont in Leiden, tijdens een toespraak in Parijs. “We zien dat het effect van deze technologie zich verspreidt over de wereld, en zorgt voor economische en milieuvoordelen, en energiezekerheid in samenlevingen overal ter wereld.”

Bio-ethanol uit afval

Bio-ethanol is bruikbaar als grondstof voor de chemiesector en is toe te voegen aan benzine om deze milieuvriendelijker te maken. Pure bio-ethanol heeft slechts 10 procent van de CO2-uitstoot van gewone benzine, zegt Dupont.

De bio-ethanol van Dupont is van de tweede generatie. In plaats van voedingstoffen maakt het concern hernieuwbare brandstoffen uit oneetbare reststromen van de landbouw. Van Campen roept overheden in Parijs op de productie van duurzame brandstoffen te ondersteunen.

“Zoals we weten, is de prijs voor de meest gebruikte energievormen historisch laag”, zegt Van Campen. “Onze zich ontwikkelende industrietak is alleen in staat zich verder te ontwikkelen als die wordt gesteund door beleid dat verdere investeringen stimuleert.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dupont | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie