Bodem tien keer sneller schoon met duurzaam warmtegebruik

bodemenergie

08-12-2015 12:16 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Wageningen Universiteit toont aan dat warmtekoudeopslag in een verontreinigde bodem de vervuiling snel helpt opruimen, in plaats van de problemen te verspreiden.

Dat stelt promovendus Zhuobiao Ni in het proefschrift dat hij dinsdag 8 december 2015 verdedigt. Het opslaan van zomerwarmte in de bodem voor gebruik in de winter is vooral interessant in gebieden met een grote bevolkingsdichtheid.

"Bodemenergie is belangrijk voor de energietransitie"

Die gebieden kunnen volgens Ni, ook als de bodem chemisch vervuild is, goed gebruik maken van warmtekoudeopslagsystemen (WKO’s). Het rondpompen van grondwater in de bodem helpt volgens hem juist de verontreiniging versneld op te ruimen.

Warmtekoudeopslag en vervuiling

Juist in steden is de bodem vaak verontreinigd, bijvoorbeeld met oplosmiddelen uit vroegere wasserijen. Uit vrees voor verspreiding van deze chemische vervuiling kiezen gemeentes er vaak voor om de bodem onberoerd te laten, of eerst op te schonen. Een dergelijke sanering, waarin micro-organismen de vervuiling opeten, duurt tientallen jaren.

Het onderzoek van Ni toont volgens zijn co-promotor Tim Grotenhuis aan dat de stromingen in het grondwater, en de opgeslagen warmte de micro-organismen stimuleren de bodem versneld op te schonen.

11.000 locaties

“De combinatie van WKO en biologische grondwaterreiniging is daarmee een duurzaam huwelijk tussen duurzame energieproductie en grondwaterreiniging”, zegt Grotenhuis. “Bodemenergie is bovendien belangrijk voor de energietransitie. Het is minder zichtbaar dan zon en wind, maar wordt, misschien ook daardoor, vaak over het hoofd gezien als duurzame energiebron.” 

Bodemsanering in combinatie met een WKO ruimt in drie jaar mogelijk net zoveel verontreiniging op als gewone sanering in dertig jaar kan verschonen, stellen de onderzoekers op basis van laboratoriumproeven. In Nederland zijn er 11.000 locaties waar grondverontreiniging nu een belemmering vormt voor bodemgebruik. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wageningen Universiteit | Foto: Nuon/Jorrit Lousberg, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie