Heineken brouwt in Zuid-Holland vanaf 2016 op windenergie

heineken

14-12-2015 07:50 | Door: Thijs ten Brinck

De Heinekenbrouwerij in Zoeterwoude brouwt vanaf midden 2016 voor 40 procent op duurzame windstroom. Nog in 2015 neemt de bierproducent 12 megawatt aan zonnepanelen in gebruik.

Dichtbij de productielocatie van bierbrouwer Heineken in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude plaatst energiebedrijf Delta vier windmolens. Bij oplevering in 2016 leveren de windturbines samen maximaal 12 megawatt.

Nog dit jaar neemt Heineken 12.000 zonnepanelen in gebruik

Heineken neemt de volledige stroomproductie van het windpark af. Daarmee dekt het twee vijfde van de elektriciteitsbehoefte van de grote brouwerij. In 2020 wil het bierconcern in de fabriek geheel klimaatneutraal opereren.

Zonnepanelen en bierbiogas

Op maandag 14 december 2015 neemt Heineken 12.000 zonnepanelen officieel in gebruik. Verspreid over acht distributielocaties leveren de zonnedaken samen 3 megawatt schone elektriciteit.

De jaaropbrengst van het totale zonnepanelenprogramma is gelijk aan het elektriciteitsgebruik van 800 Nederlandse huishoudens. De groothandelsvestigingen van Heineken verbruiken de opgewekte stroom zelf.

Op de Wieckse bierbrouwerij in Den Bosch heeft Heineken al langer een groot aantal zonnepanelen liggen. Verder produceert de brouwerij biogas uit reststromen van het brouwproces.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Heineken, RVO | Foto: Arjan Richter, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie